kpaa_instagram

10.5.-3.6.2023 Mahtailuja ja jälkikirjoituksia, Neuliaisten tekstiiliteoksia

Kankaanpään galleria
Järnintie 2 D, 38700 Kankaanpää
Avoinna ke 12-18, to-pe 12-16, la 11-14

Mahtailuja ja jälkikirjoituksia -näyttely esittelee Neuliaisten tulkintoja barokin mahtipontisuudesta ja kankaalle kirjoitettuja mietteitä. Näyttely aloittaa Neuliaisten 20-vuotisjuhlavuoden kolmen näyttelyn sarjan.

Neuliaiset on luovan tekstiili-ilmaisun ryhmä, jonka perustivat luovasta tekstiili-ilmaisusta innostuneet henkilöt kesällä 2003. Tällä hetkellä ryhmä koostuu kahdeksasta eri puolilla Suomea asuvasta tekijästä ja mukana on vielä yksi perustajajäsenistä. Yhteinen harrastus on yhdistänyt jo 20 vuotta eri-ikäisiä ja eri ammateissa toimivia tai toimineita henkilöitä. Neuliaiset-nimi juontaa juurensa Kalevalaan, jossa sana neuliainen tarkoittaa ampiaista.

Neuliaiset ovatkin pistelleet kankaalle jälkiä jo 20 vuotta ja näyttelyitä on ollut vuosittain vuodesta 2005 lähtien. Tämän näyttelyn mahtailu viittaa barokkiin. Barokki-teemaa kehiteltiin vuosia ja näyttelyä varten opiskeltiin kankaan manipulointia Oulussa puvustaja Pasi Räbinän opastuksella.

Näyttelyteoksissa tuodaan esille barokin runsautta hehkuvilla väreillä, kullan värillä korostetaan loistokkuutta ja sommittelulla haetaan dynaamisuutta. Osa teoksista ehti olla esillä Järvenpään taidetalossa pari viikkoa ennen koronasulkua.

Jälkikirjoituksia on jälkiajatuksia niin barokkiin kuin muuhunkin elämään: jälkiviisauksia, elämänohjeita ja havaintoja elämästä.  Näissä teoksissa yhteisenä haasteena oli kirjoituksen liittäminen teokseen kuvan tai sommitelman lisäksi. Toisaalta jälki viittaa myös mihin tahansa jälkiin. Joka tapauksessahan me ihmiset jätämme jälkiä itsestämme: kauniita tai rumia, hentoja tai syviä, kaivattuja tai unohdettavia. Jokaisella Neuliaisella on tunnistettava oma kädenjälkensä; yhteistä on, että työt liikkuvat käsityön ja kuvataiteen rajapinnoilla.

Kankaanpää on Neuliaisille mieluinen paikka, koska viime vuosina olemme inspiroituneet Kankaanpään opiston kesäkursseilla ja iltaisin kehitelleet toimintaamme. Juhlavuoden näyttelyt jatkuvat Taju kankaalla –näyttelyllä Juvan kunnankirjastossa 30.6.–29.7.2023 ja Omakuvilla Suomen käsityön museon Näytönpaikassa Jyväskylässä 17.10.–10.12.2023.   

Näyttelyssä ovat mukana:

Taina-Riitta Hautala (Sastamala) Pirjo Kekäläinen (Järvenpää), Raija Manninen (Jyväskylä), Tuija Oravainen (Vantaa), Britta Passoja (Oulu), Eija Pöyry (Kurikka), Auli Saukkonen (Helsinki) ja Soni Tikka (Helsinki).

PS. Eija Pöyry on lauantaina 3.6.2023 klo 11-14 esittelemässä Mahtailuja ja jälkikirjoituksia -näyttelyä.

Lisätietoja: https://neuliaiset.wordpress.com/

Yhteyshenkilöt:

Raija Manninen   040 502 2887 tiinasmoko@gmail.com

Eija Pöyry 040 533 4799 eija.poyry@gmail.com