juva_insta

30.6.-29.7.2023 Taju kankaalla, Neuliaisten tekstiiliteoksia

Juvan kirjasto, Raili Kostian tie 2, Juva

Avoinna ma–to 9–19, pe 9–16 la 9–14

Taju kankaalla -näyttely esittelee Neuliaisten tulkintoja valkoisesta väristä, kertomuksia kirjaimista sekä kankaalle kirjoitettuja mietteitä – tajusta kankaalla. Näyttely on toinen Neuliaisten 20-vuotisjuhlavuoden kolmen näyttelyn sarjasta.

Neuliaiset on luovan tekstiili-ilmaisun ryhmä, jonka perustivat luovasta tekstiili-ilmaisusta innostuneet henkilöt kesällä 2003. Tällä hetkellä ryhmä koostuu kahdeksasta eri puolilla Suomea asuvasta tekijästä ja mukana on vielä yksi perustajajäsenistä. Yhteinen harrastus on yhdistänyt jo 20 vuotta eri-ikäisiä ja eri ammateissa toimivia tai toimineita henkilöitä. Neuliaiset-nimi juontaa juurensa Kalevalaan, jossa sana neuliainen tarkoittaa ampiaista.

Neuliaiset ovatkin pistelleet kankaita ja pitäneet tajun kankaalla jo 20 vuotta ja näyttelyitä on ollut vuosittain vuodesta 2005 lähtien. Tämän näyttelyn idea valkoisiin töihin syntyi yhteisellä käynnillä Ahti ja Maija Lavosen näyttelyyn Didrichsenin taidemuseossa alkuvuodesta 2018. Valkoisen kankaan käyttö värillisissä kangassommitelmissa on haastavaa. Jo pienikin pala valkoista puhuu toisten päälle. Osa meistä käyttikin Forssan tehtaan kuositilkkuja lähtövärinä, jonka ympärille valkoinen työ lähti kehittymään. Työssä piti olla ainakin 70 prosenttia valkoista ja teokset tehtiin kotoa jo löytyvistä kankaista. Teemme aina näyttelytyöt jokaiseen näyttelytilaan sopiviksi ja valkoiset työt esiteltiin ensimmäisen kerran Forssan museon Galleria Moletin vanhoilla punatiiliseinillä. Näyttely oli kunnianosoitus niille vahvoille Forssan puuvillatehtaan naisille, jotka ovat olleet kuvioimassa valkoista kangasta 1800-luvulta lähtien.

Kirjoitusten käyttö tekstiilipinnassa sai puolestaan alkunsa pistokkaista vuonna 2020. Pistokkaat ovat olleet harjoituksia, joilla olemme pitäneet tekemisen rytmiä yllä. Jokainen vuorollaan lähetti sähköpostilla kuvan tai tekstin, jonka perusteella kukin toteutti oman tulkintansa aiheesta kahden kuukauden kuluessa. Näyttelyn kirjoituksissa on havaintoja elämästä, jälkiviisauksia ja elämänohjeita. Näissä teoksissa yhteisenä haasteena oli kirjoituksen liittäminen teokseen kuvan tai sommitelman lisäksi. Jokaisella Neuliaisella on tunnistettava oma kädenjälkensä; yhteistä on, että työt liikkuvat käsityön ja kuvataiteen rajapinnoilla.

Tähän kirjaston näyttelyyn teimme uutena työnä kirjainpalikat niiden miljoonien kirjainten lisäksi, joita kirjastossa on. Jokainen sai valita oman kirjaimensa ja tarinan siihen. Palikan koko oli määritelty samoin kirjaimen korkeus, mutta fontti ja tekotapa olivat vapaa. Jotta monen tekijän näyttelystä tulisi yhtenäinen kokonaisuus, on tärkeää etukäteen jahkata yhteisestä teemasta ja mitä se kullekin merkitsee. Yhteisen teeman nimissä on yksittäisen tekijän välillä mentävä mukavuusalueen ulkopuolelle. Juuri se on haastavaa ja pitää tekemisen intoa yllä, innostaa kokeilemaan ja pitämään tajun kankaalla.

20-vuotisjuhlavuoden kolmen näyttelyn sarja alkoi Mahtailuja ja jälkikirjoituksia -näyttelyllä Kankaanpään Galleriassa 10.5.–3.6.2023. Taju kankaalla on toinen ja kolmas näyttely esitteleeOmakuvia Suomen käsityön museon Näytönpaikassa Jyväskylässä 17.10.–10.12.2023.  

Näyttelyssä ovat mukana:

Taina-Riitta Hautala (Sastamala) Pirjo Kekäläinen (Järvenpää), Raija Manninen (Jyväskylä), Tuija Oravainen (Vantaa), Britta Passoja (Oulu), Eija Pöyry (Kurikka), Auli Saukkonen (Helsinki) ja Soni Tikka (Helsinki).

Lisätietoja: https://neuliaiset.wordpress.com/

Yhteyshenkilöt:

Raija Manninen   040 502 2887 tiinasmoko@gmail.com

Eija Pöyry 040 533 4799 eija.poyry@gmail.com