IMG_6065a

VÄRIKÄS-­lukupiiri verkossa

Käsitöiden tekeminen ja äänikirjojen kuunteleminen ovat hieno yhdistelmä, mutta painetun kirjan lukeminen on ehkä vielä intensiivisempää. Niin tai näin hyvä tarina jättää aina jäljen, jonka haluaisi jakaa muiden kanssa.

Tule mukaan väri-käsityö-taide-lukupiiriin. Sinun ei tarvitse olla kirjallisuuden asiantuntija eikä käsityöalan tai taiteen asiantuntija, vaan tavallinen lukija riittää.

Värikäs-lukupiirissä luetaan romaaneja, jotka jotenkin koskettelevat väriä tai taidetta tai käsillä tekemistä laajasti ajateltuna. Se ei siis tarkoita, että luetaan virkkausohjeita, vaikka pylvään teko-ohje saattaa kuulostakin pyhäkön rakentamiselta.

Värikäs-lukupiiriin valitaan sellaisia kirjoja, jotka ovat ilmestyneet muutamia vuosia sitten, jotta niitä saa helposti kirjastosta tai ne löytyvät e-kirjoina tai äänikirjoina äänikirjapalveluista. Yhden tapaamiskerran hinta on 10€.

Tapaamisen ohjelma

Homma menee näin: luetaan sovittu kirja noin kuukauden kuluessa, tavataan sovittuna perjantaina klo 18–19.30 Teamsissa, johon saat linkin kaksi päivää aikaisemmin.

Tapaamisen aluksi tutustutaan kirjailijaan ja kirjan aihepiiriin sekä keskustellaan kirjan herättämistä ajatuksista, kokemuksista ja tunnelmista. Tämä onkin mielenkiintoinen vaihe, koska jokainen kokee tarinan vähän eri tavalla. Ja eri elämänvaiheissa samakin kirja herättää erilaisia tuntoja.

Art journal

Sitten kääritään hihat. Leikellään ja revitään lehdistä kuvia ja tekstejä, liimataan, maalataan, piirretään ja kirjoitetaan.  Annetaan kaiken tapahtua ja sekoittua: kirjan ja toisten herättämät ajatukset, lehtileikkeiden tekstien ja kuvien sisällöt sekä sen perjantai-illan omat fiilikset ja vain heittäydytään kuvittamiseen ja kirjoittamiseen käsin ylös tai alas tai sivulle parhaat lauseet kirjasta. Näihin muistiinpanoihin on hyvä myöhemminkin palata. Ei hätää, jos tarinasi alkaa tulvimaan ja paisumaan, sinulla on koko viikonloppu aikaa työstää tarinaasi. Pikkuhiljaa näistä sekoituksista syntyy kokoelma, sinun oma art journal eli todellinen OMA LUKUKIRJASI. Eikä sen tarvitse olla mikään läksykirja.

Teams-linkin lähettämisen yhteydessä saat listan tarvikkeista, jotka sinulta luultavasti löytyvät jo entuudestaan. Minä annan tekemisen aluksi näkökulmia tai syötteitä, joita voit hyödyntää tai olla hyödyntämättä. Mikä syöte on, on joka kerta yllätys.

Tapaamisia ei nauhoiteta. Jos et pääsekään osallistumaan keskusteluun, saat silti kirjailijaesittelyn ja syötteen tapaamisen jälkeen sähköpostiisi.

PS. Sinä et tarvitse minua kirjan lukemiseen tai kuuntelemiseen, etkä tarinan herättämien ajatusten miettimiseen, etkä repimään tai leikkaamaan lehdistä kuvia tai tekstejä tai maalaamaan tai piirtämään tai poimimaan kirjasta puhuttelevia kohtia. Kaikki nämä sinä voit tehdä yksinkin. Mutta yhdessä hommaan tulee ryhdyttyä ja ylitettyä ryhtymiskriisi. Ja sittenpä se onkin menoa! Ja hienoa, jos nämä uudet tarinat voidaan jakaa keskenämme.

Ilmoittaudu verkkokaupassa maksamalla ´pääsylippu` joko kaikkiin kertoihin tai joihinkin valitsemiisi kertoihin.

Ilmoittaudu verkkokaupassa >

Hinta

Kaikkien kolmen kerran yhteishinta on 26 € ja yksittäisen kerran hinta 10 €.

Saat kaksi päivää aikaisemmin Teams-linkin ja listauksen tarvikkeista sähköpostiisi. Jos sitä ei löydy, katso myös roskapostisi. Tai ota yhteyttä sähköpostiin: tiinasmoko@gmail.com

LUETTAVAT KIRJAT KEVÄT 2024

MENNYT Pe 23.2.2024 klo 18–19.30 Riitta Jalonen: Kirkkaus, Tammi 2016. s. 352

Kirkkaus kertoo uusiseelantilaisen kirjailijan Janet Framen (1924–2004) elämästä. Koska kirja kertoo kirjailijasta, on kirjoittamisprosessilla teoksessa keskeinen asema.  Kirjailijan on pakko kirjoittaa, mutta helppoa se ei ole. Frame vietti parhaat vuotensa mielisairaalassa, jossa häneltä kiellettiin kirjoittaminen, koska sen katsottiin haittaavan hänen paranemistaan. Oli kirjoitettava salaa. Jalonen keskittyy Framen elämän ensimmäiseen puolikkaaseen luovien eri aikatasoilla.  Kirja vilisee ilmaisun taidetta sanoin.  Se on kaunista luettavaa. ”Kun on kirjoittamalla kokenut kirkkauden ja nähnyt mustasta ajasta erottuvan valon, ei voi unohtaa sanojen voimaa.”

 

Pe 22.3.2024 klo 18–19.30 Orhan Pamuk: Punatukkainen nainen 2019, Tammi, s. 328

Lännen ja idän myytit kohtaavat Orhan Pamukin romaanissa. Nuori Cem on kesätöissä kaivonrakentajan apupoikana pikkukylässä Istanbulin lähellä. Cemin isä on jättänyt perheensä ja kaivonrakentaja Mahmutista tulee Cemille rakas isähahmo. Työpaikan lähistöllä majailee teatteriseurue, ja Cem lankeaa siihen kuuluvan punatukkaisen, vanhemman naisen pauloihin, jonka kanssa kokee ensimmäiset eroottiset hetkensä. Sitten tapahtuu onnettomuus, jonka seurauksena Cem pelkää tappaneensa Mahmutin. Romaanin jälkimmäinen osa kertoo aikuisesta Cemistä ja siitä mihin elämä hänet kuljettaa. Romaanin isä-poika-suhteiden rinnalla siinä kuvataan turkkilaisen yhteiskunnan muutosta.

Hinta 10 €/kerta.

Ilmoittaudu verkkokaupassa >

pe 19.4 2024 klo 18–19.30 Maylis de Kerangal: Maailma käden ulottuvilla, Siltala, 2019, s. 340

Pariisilainen Paula Karst muuttaa pois kotoa lähteäkseen koristemaalarikouluun Brysseliin. Hän oppii kopioimaan marmorilajeja, puunsyitä ja kilpikonnankuorta, jäljittelemään kaikkea elollista ja elotonta. Paula ottaa maailmaa haltuunsa maalaamalla ja imitoimalla, materiaali ja siveltimenveto kerrallaan, omin käsin. Romaani on nuoren naisen kasvukertomus ja rakkaustarina, mutta ennen kaikkea romaani taiteen suurista kysymyksistä, luovuudesta, jäljentämisestä, maailman esittämisestä ja käsittämisestä. Mikä on totta ja mikä illuusiota ja mikä käsityötä ja mikä taidetta?

Hinta 10 €/kerta.

Ilmoittaudu verkkokaupassa >

pe 17.5.2024 klo 18–19.30 Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär. Otava, 2022, s. 464

Neiti Stein, Gertrude Stein (1874–1946) oli yhdysvaltalainen runoilija ja kirjailija, joka asui pitkään Pariisissa ja piti kuuluisaa salonkiaan. Hän oli aikansa influensseri ja verkostoituja taiteen kentällä. Kirjan päähenkilö ei ole kuitenkaan keittäjätär eikä neiti Stein, vaan Alice B. Toklas (1877–1967), todellinen henkilö hänkin. Myös Alice oli lähtöisin Yhdysvalloista, lahjakas pianisti, joka nuorena kirjoitti myös näytelmiä. Pariisissa hänestä tuli Steinin rakastettu ja puoliso ja kaiken kaikkiaan Steinin kirjailijuuden mahdollistaja. Romaanin keittäjätär on suomalainen Margit, ison kartanon palvelustyttö Paraisilta, jonka fiktiivinen menneisyys avautuu lukijalle pikkuhiljaa. Kirja tuo esille palvelusväen ja muiden taustajoukkojen merkityksen tähtien tekijöinä.

Hinta 10 €/kerta.

Ilmoittaudu verkkokaupassa >

VÄRIKÄS-lukupiirissä luetut kirjat:

  • pe 23.2.2024 Riitta Jalonen: Kirkkaus, Tammi 2016. s. 352
  • to 14.12.2023 Marisha Rasi-Koskinen REC 2020, S & S, s. 647
  • to 9.11.2023 Edmund de Waal: Jänis jolla oli meripihkan väriset silmät 2013, Schildts & Söderströms, s. 340
  • to 12.10.2023 Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista 2016, Gummerus, s. 215
  • to 14.9.2023 Chimamanda Ngozi Adiche: Purppuranpunainen hibiskus 2010, Otava, s. 334
  • to 10.8.2023 Anita Amirrezvani: Kukkien verellä kirjottu, WSOY, 2008, s. 364
  • to 13.7.2023 Katja Kallio: Yönkantaja, Otava, 2017, s. 383
  • to 15.6.2023 Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru, 2001, s. 319