Pakataan, punotaan, kiedotaan

Miten pakkaan viisi munaa ja miten maalaan viisisataa munaa ja mihin hittoon säilön kaiken?

Sveta Peura johdatteli minut aikanaan Pisankamunien maalaamisen saloihin. Pisanka tarkoittaa vahalla kirjoittamista. Joka vuosi munanmaalaussesonkini alkaa viimeistään viikolla 9 eli talvilomalla ja jatkuu pääsiäiseen saakka. Kuosimuniani on toisinaan myynnissä hyvin varustetuissa ´munaliikkeissä´.

Pidän munanmaalauskursseja, jotka vapauttavat osallistujat leikkimään ruoalla ja väreillä. Kysy rohkeasti tarjousta omalle 6-9 henkilön porukalle kolmen tunnin munakurssistani. Tuon munat ja tarvittavat maalausvälineet tullessani. Se on hauskaa ja voimauttavaa.

Punonta on tapa yhdistellä eri materiaaleja toisiinsa. 2000-luvun alussa hurahdin hetkeksi pajunpunontaan, mutta se meni ohi ja nykyisin pienimuotoinen punonta on minulle yksi ilmaisukeino. Punonnalla voi liittää ilman liimaa erilaisia asioita toisiinsa. Rikkinäisyys ärsyttää muita paitsi arkeologeja, joille ruukun sirpale edustaa kokonaista aikakautta. Kun esine on riittävän vanha, silloin esineen osakin tai rikkinäinen esine tai pelkät jätteet riittävät todistusaineistoksi menneistä ajoista. Minä kaivelen kotiroskiksia, teen arjen arkeologiaa toisinaan kaivaen lapiolla ja toisinaan sipsutellen siveltimellä pois nykyajan sedimenttikerroksia.