Vaatekaapista löytyvää

Vaatekaappi, jätteen pysäkki

Vaatteilla rakennamme identiteettiämme ja vaatekaapin tehtävä on säilyttää ja suojella identiteettimme rakennusosasia: yksilöllisyyttä, sosiaaliluokkaa, sukupuolta, seksuaalisuutta, kansallisuutta, osakulttuuria ja ikää erilaisiin tilanteisiin ja kohtaamisiin. Ja se sisältää myös tavoitevaatteet, rikkinäiset ja tuunattavat vaatteet sekä muita muiden kotien kodintekstiilejä. 

Yhteistyö alkoi vuonna 2011 salaisessa Á la galleriassa Jyväskylässä. Á la galleriassa Hasan värikkäille batikkikankaille luotiin uutta elämää: vaatteina, laukkuina ja asusteina. Sarjat olivat lyhyitä ja numeroituja grafiikan vedosten tapaan. Sirpa on taiteilija ytimiään myöten ja minä katselen maailmaa käytetyn ja hylätyn näkökulmasta.

Laukkujen kankaat ovat HasaDesignin värjäämiä batikkikankaita. 

Tilkkuilu on luonnollinen jatkumo ompeluharrastukselle, joka joskus on ollut myös leipätyötä. Minulla oli Kajaanissa Pumpulipiika-niminen yritys, jossa tein lyhyitä sarjoja naisten vaatteita. Liitän ompelun hyvin kiinteästi vaatekaappiin, joka sisältää ajallisesti ja tilallisesti etäisiä vaatteita. Varastoidut vaatteet voivat unohtua vuosiksi vaatekaappiin. Vaatekaapissa säilytämme merkkejä ja kuvia, jotka meille vuosien varrella ovat syntyneet itsemme määrittelyssä. Vaatekaappi on siis intimiteetin, identiteetin ja muistin säiliö. Olemme kykenemättömiä luopumaan niistä asioista, joista olemme identiteettimme rakentaneet.

Tässä tilkkutöitäni vuosien varrelta. Kuulun Neuliaisiin, joka on luovan tekstiilityön ryhmä, johon kuuluu tällä hetkellä kahdeksan eri puolilta Suomea henkilöä. Yhteinen harrastus yhdistää eri-ikäisiä ja erilaisissa ammateissa toimivia tai toimineita. Yhteiset kesäkurssit ja vuosittaiset näyttelyt pitävät ryhmän aktiivisena. Järjestämme joka vuosi ainakin yhden näyttelyn, johon tehdään aina uudet työt. Neuliaiset on yksi valtakunnallisen Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n killoista. Tilkkuyhdistys Finn Quilt on suomalaisten tilkkutyön harrastajien yhdistys ja sen tavoitteena on lisätä tilkkutöiden tunnettavuutta ja harrastamista. Yhdistys on perustettu vuonna 1990 Tampereella ja sen jäseniä on noin 1500.

Vaatteen tuunaus on aina ajankohtaista. Vuonna 2018 Tiina Aalto pyysi minulta vaatetuunauksia tekeillä olevaan Vaatteen uusi elämä -kirjaansa. Spekseinä oli että sitä väri-iloittelua, mitä Desingualilla ja Gudrun Sjödenillä on. Olin juuri tullut Espanjan valosta ja kuumuudesta, niin jotenkin tuunaukset taipuivat mustaan. Kirjassa esitellään 11 muuta tuunaajaa.

Ensin hamstrataan silkkisiä solmioita. Sitten nyljetään solmiot ja poistetaan tukikankaat. Sitten solmiokankaista pestään käsin pois mahdolliset sinappi- ja kastikejäämät. Kuivauksen jälkeen solmiot silitetään ja pelataan väripeliä, mitkä solmiot haluavat esiintyä yhdessä ja mitkä eivät. Asettele kaksi solmiota rinnakkain niin että toisessa leveämpi pää on oikealla ja toisessa vasemmalla. Näin kaksi solmiota yhdessä on tubin korkeus. Solmioiden leveyksissä ja pituuksissa ei ole standardia. Ompele neljä solmiota putkeksi, jätä noin 15 cm kääntöaukko johonkin saumaan. Yhdistä sitten putki ympyräksi kääntöaukon kautta. Ompele kääntöaukko käsin kiinni. Tuubi on ihana kaulalla, toivottavasti solmiotkin ovat olleet. Värin vuoksi käytin joissakin tuubeissa silkkikangasta lisänä.

Päiväpeitto farkuista puutarhurille: pionin punaista, ukonhatun siniviolettia, kulleron keltaista. Leikkaa farkut suorakaiteen muotoisiin palasiin, tässä peitossa 18 cm, 20 cm ja 24 cm levyisiä ja niin pitkiä kuin lahjetta riittää. Farkut voi leikata myös näin, että niistä jää vain ruodot. Ompele saumurilla saman levyiset palaset lyhyeltä sivulta yhteen. Ja leikkaa tämä pötkö osiin, niin että voit ommella niistä peiton keskustan. Upota kangaslevy nyt värikylpyyn. Huuhtele, kuivaa ja silitä. Ompele levy vuorikankaaseen kiinni. Tässä peiton vuorina on intialaissävytteinen käytetty pussilakana. Tee sen jälkeen keltainen kehä, ensin farkkupalat yhteen ja sitten värjäys. Yhdistä keltainen kehä ja vuori keskuspalaseen. Sitten violetit reunat ja vihreät päädyt. Huolittele reunat mustavalkoisella kankaalla. Käsin tikkaa tarvittaessa tilkkujen väleistä. Peitto on 120×200 cm kokoisella sängyllä ja painoa peitolla on 3,6 kg.