Vintiltä fokukseen

Vintiltä fokukseen

Kerätä ja unohtaa - löytää ja innostua

Kerään pientä innostuakseni kokeilemaan jotakin suurempaa. Harhailen mielelläni eri käsityötekniikoiden parissa joko niistä lukien tai niitä kokeillen tai niitä opettaen. Välillä lumoudun ja välillä unohdan. Olen syntynyt Venäjän rajan läheisyydessä ja koen katsontatapani aina vähän viistoksi. Kuulunko tuonne vai tänne ja mihin oikeastaan haluan liikkua? Toisaalta rajalla on kaikki.

Toisinaan liikun kierrättäjien kanssa samoilla roskalaatikoilla ja tunkioilla. Jätteiden kanssa on mietittävä, mikä on esteettistä ja järkevää omien-, toisten- ja luonnonvarojen käyttöä tai käyttämättä jättämistä.

Sitten taas kyllästyn kaikkeen kuluneeseen ja haluan värikästä, kiiltävää ja puhdasta.

Tuunaan vintille hylättyjä huonekaluja uuteen loistoon. Esimerkiksi tarpeettomat puhelinpöydät löytävät tuunauskäsittelyn jälkeen tiensä kodin paraatipaikalle. Niistä tulee kodin fokusesineitä.

Tuunaan sinunkin huonekalusi tilauksesta!

Lähetä minulle kuva ja mitat huonekalustasi, niin annan paluupostissa hinta-arvion ja aikatauluarvion. Hinta riippuu siitä, miten paljon huonekalu vaatii esikäsittelyä: liimaamista, hiomista… Ja miten varsinainen väritys tapahtuu: kankailla, papereilla, maaleilla vai maalauksilla.

Kuvissa esimerkkejä ennen ja jälkeen tuunaamista.

Vanhat kirjat, luetut ja lukemattomat ovat kiinnostaneet minua pitkään. Kirjat sisältävät tarinoita, joiden päällä, rinnalla ja sisällä on helppo kuljettaa uusia tarinoita. Kirja on ensimmäisiä kulttuurin massatuotteita, nykyisin niihin on varaa kaikilla. Kirpputorit notkuvat lukemattomia kirjoja, joita kukaan ei huoli. Kuitenkin kirjojen käyttö muuhun tarkoitukseen kuin lukemiseen ärsyttää monia. Onkohan kirjojen tuhoaminen vuosisatoja tavoitellun tiedonhallinnan kyseenalaistamista?

Vanha kirja tarjoaa monia ”lukemistapoja”. Sen voi perinteisesti lukea kannesta kanteen. Kirjasta voi lukea pelkät lukujen otsikot tai mietiskellä vain kirjan nimeä ja keksiä oman tarinan. Miltä kuulostaa: Mieheni vihitään tänään, Pimeää keskellä päivää, Muukalainen yössä tai Lempeätä väkivaltaa? Kirjoja voi käyttää myös tilkkutyön tapaan, tai niistä voi rakennella hyllyjä tai kirjaviisaan muistilippaita. Kirjaviisas on käyttänyt elämänsä muiden elämien lukemiseen ja unohtanut itse elää. Muistot elämästä mahtuvat pieneen lippaaseen.

Punonta on tapa yhdistellä eri materiaaleja toisiinsa. 2000-luvun alussa hurahdin hetkeksi pajunpunontaan, mutta se meni ohi ja nykyisin pienimuotoinen punonta on minulle yksi ilmaisukeino. Punonnalla voi liittää ilman liimaa erilaisia asioita toisiinsa. Rikkinäisyys ärsyttää muita paitsi arkeologeja, joille ruukun sirpale edustaa kokonaista aikakautta. Kun esine on riittävän vanha, silloin esineen osakin tai rikkinäinen esine tai pelkät jätteet riittävät todistusaineistoksi menneistä ajoista. Minä kaivelen kotiroskiksia, teen arjen arkeologiaa.

Tilkkuilu on luonnollinen jatkumo ompeluharrastukselle, joka joskus on ollut myös leipätyötä. Minulla oli Kajaanissa Pumpulipiika-niminen yritys, jossa tein lyhyitä sarjoja naisten vaatteita. Liitän ompelun hyvin kiinteästi vaatekaappiin, joka sisältää ajallisesti ja tilallisesti etäisiä vaatteita. Varastoidut vaatteet voivat unohtua vuosiksi vaatekaappiin. Vaatekaapissa säilytämme merkkejä ja kuvia, jotka meille vuosien varrella ovat syntyneet itsemme määrittelyssä. Vaatekaappi on siis intimiteetin, identiteetin ja muistin säiliö. Olemme kykenemättömiä luopumaan niistä asioista, joista olemme identiteettimme rakentaneet.

Tässä tilkkutöitäni vuosien varrelta. Kuulun Neuliaisiin, joka on luovan tilkkuilun kilta, johon kuuluu kymmenkunta naista eri puolilta Suomea. Yhteinen harrastus yhdistää eri-ikäisiä ja erilaisissa ammateissa toimivia tai toimineita naisia. Yhteiset kesäkurssit ja vuosittaiset näyttelyt pitävät ryhmän aktiivisena. Järjestämme joka vuosi ainakin yhden näyttelyn, johon tehdään aina uudet työt. Neuliaiset on yksi valtakunnallisen Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n killoista. Tilkkuyhdistys Finn Quilt on suomalaisten tilkkutyön harrastajien yhdistys ja sen tavoitteena on lisätä tilkkutöiden tunnettavuutta ja harrastamista. Yhdistys on perustettu vuonna 1990 Tampereella ja sen jäseniä on noin 1650.