2. Silkistä ja sametista vallan vaattet

3.9.–28.9.2019 Värintuojat, Tiinasmokon värityksiä

SeinäGalleria, JatkoAikaLiike, Kuopiontie 30, Rautalampi
Avoinna ma–pe 10–17, la 10–14

Olen Raija Manninen, jyväskyläläinen kierrätysintoilija. Päivätyönä toimin museolehtorina Suomen käsityön museossa ja Tiinasmoko-yritykseni kautta teen näyttelytöitä ja pidän työ- pajoja ja kursseja, joilla kehitetään kiertotaloustietoutta taiteen ja käsityön avulla. Olen kiinnostunut vanhoista, käytetyistä ja hylätyistä esineistä. Vuosien varrella olen tarttunut erilaisiin käytettyihin esineisiin. Olen rääkännyt kirjoja eri tavoin, yhdistellyt leipäpussinsulkijoita reikäleiviksi, polkupyörän satuloista muotoilin trofeita ja pölykapseleista tein lumihiutaleita.

Kun kyllästyn kuluneeseen, käyn käsiksi tilkkukasoihin. Tilkkutöissä käytän paljon itse värjättyjä ja maalattuja kankaita. Sain idean kaupunkisarjalle värikkäistä Pauligin kahvipusseista: Havanna, Paris, New York ja Barcelona. Tekoprosessin aikana ihastuin mustarastaisiin (Turdus merula) ja ne näkyvimmät – koiraspuoliset – valloittivat kankaani. Tätä ajatusta jatkoin värikkäissä puukollaaseissa, jotka ovat syntyneet kirpputoreilta löytyneistä sorvatuista kynttilänjaloista ja kulhoista. Tein niistä värikkäitä koiraslintuja, jotka kukkoilevat hehkuvissa papukaijamaisissa väreissä. Ne ovat saaneet nimekseen suomalaisten miesten nimiä, jotka tarkoittavat myös jotain muuta kuten Taisto, Terho, Kari… Vaikka näissä kollaaseissa on käytetty kynttilänjalkoja, ne eivät tarvitse kynttilöitä, vaan ne valaisevat värikkyydellään.

Työpaja lauantaina 14.9. klo 10-14 JatkoAikaLiikkeessä
Pestuumarkkinoiden aikana pidän työpajan näyttelyni yhteydessä. Työpajassa väännetään kaunokirjoituksella itselle tärkeä sanoma muovipäällysteisestä metallilangasta ja muovikassisuikaleista. Materiaalimaksu 5 €.

Tiinasmoko, Raija Manninen, Jyväskylä, p. 040 5022 887, tiinasmoko@gmail.com www.tiinasmoko.fi, www.facebook.com/tiinasmoko, Instagram@Tiinasmoko

Näyttelytiedote >