omakuvia_instagram

17.10.-10.12.2023 Omakuvia, Neuliaisten tekstiiliteoksia

Suomen käsityön museon Näytönpaikka, Kilpisenkatu 12, Jyväskylä

Avoinna 24/7

Omakuvia-näyttely esittelee Neuliaisten, luovan tekstiili-ilmaisu ryhmän jäsenten väri, materiaali ja toteutustapa valintoja ilmentämään omaa persoonallisuuttaan. Näyttely on viimeinen Neuliaisten 20-vuotisjuhlavuoden kolmen näyttelyn sarjasta.

Neuliaiset ovat luovan tekstiili-ilmaisun ryhmä, jonka on perustettu kesällä 2003. Tällä hetkellä ryhmä koostuu kahdeksasta eri puolilla Suomea asuvasta tekijästä ja mukana on vielä yksi perustajajäsenistä. Yhteinen harrastus on yhdistänyt jo 20 vuotta eri-ikäisiä ja eri ammateissa toimivia tai toimineita henkilöitä. Neuliaiset-nimi juontaa juurensa Kalevalaan, jossa sana neuliainen tarkoittaa ampiaista.

Neuliaiset ovatkin pistelleet kankaita ja pitäneet tajun kankaalla jo 20 vuotta ja näyttelyitä on ollut vuosittain vuodesta 2005 lähtien. Periaatteena on ollut, että jokaiseen näyttelyyn tehdään uudet teokset. Näyttelyideoita työstetään yhdessä ja yhteisen teeman nimissä yksittäisen tekijän on välillä mentävä mukavuusalueen ulkopuolelle. Juuri se on haastavaa ja pitää tekemisen intoa yllä, innostaa kokeilemaan ja laajentamaan omaa osaamistaan.

Tämän näyttelyn haasteena oli tehdä omakuva tekstiilistä. Vaikka selfiet ovat tätä päivää niin osalle ne ovat kauhistus. Kuvaan asettuminen koetaan epämukavaksi ja oman kuvan katsominen hankalaksi ja sen jakaminen häpeälliseksi. Yleisesti puhutaankin kuvan ottamisesta ei kuvan antamisesta. Vaikka omakuva tekstiilissä on eri asia kuin otettu tai annettu valokuva, niin se on kuitenkin paljastava, koska se on tehty varta vasten julkisesti esitettäväksi. Ja vaikka näyttelyteoksia tehdään julkisesti esitettäväksi ja niiden kautta halutaan tulla nähdyksi ja näkyväksi, on omakuvan tekeminen eri asia, siinä ikään kuin paljastetaan suoraan oma minuus. Omakuvat viestivät tekijänsä arvoja.

Tavallaan jokainen tekstiiliteos on omakuva, koska se kertoo prosessin aikana tehdyistä valinnoista: väreistä, materiaaleista ja toteutustavoista, jotka ovat tyypillisiä tekijälleen. Jokainen Neuliainen on valinnut omakuvan esitystyylinsä omaan persoonaansa sopivaksi joko lähes realistisen tai täysin abstraktin tai jotain siltä väliltä. Jokaisella Neuliaisella on tunnistettava oma kädenjälkensä; yhteistä on, että työt liikkuvat käsityön ja kuvataiteen rajapinnoilla.

20-vuotisjuhlavuoden kolmen näyttelyn sarja alkoi Kankaanpään Galleriasta Mahtailuja ja jälkikirjoituksia –näyttelyllä 10.5.–3.6.2023. Toinen Taju kankaalla -näyttely oli Juvan kirjastossa 30.6.–29.7.2023. Omakuvia-näyttely 17.10.–10.12.2023 Suomen käsityön museon Näytönpaikassa Jyväskylässä päättää juhlavuoden näyttelysarjan.  

Näyttelyssä ovat mukana:

Pirjo Kekäläinen (Järvenpää), Raija Manninen (Jyväskylä), Tuija Oravainen (Vantaa), Britta Passoja (Oulu), Eija Pöyry (Kurikka), Auli Saukkonen (Helsinki) ja Soni Tikka (Helsinki).

Lisätietoja:
Raija Manninen, 040 502 2887, tiinasmoko@gmail.com

https://neuliaiset.wordpress.com/