facebook Pyjaman puntteja

26.9.-29.10.2023 Pyjaman puntteja ja lakanan laitoja

Galleria Palkki, Palokan aluekirjasto
Koivutie 5, 40270 Palokka
Avoinna ma–to 12–19, pe 12-17 

Näyttely on Jyväskylän seudun tilkkuharrastajien yhteisnäyttely, jonka teemana ovat kierrätetyt kankaat, periaatteella vuodet vain vierivät ja kankaat sen kun kiertävät.

Jyväskylän tilkkukilta on perustettu 1993. Kilta on yksi valtakunnallisen Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n kahdeksastakymmenestä killasta. Tilkkuyhdistys Finn Quilt on suomalaisten tilkkutyön harrastajien yhdistys ja sen tavoitteena on lisätä tilkkutöiden tunnettavuutta ja harrastamista. Yhdistys on perustettu vuonna 1990 Tampereella ja sen jäseniä tällä hetkellä on noin 1500.

Tällä hetkellä Jyväskylän killan aktiivisia jäseniä on viisitoista. Jäseniä yhdistää tilkkutyön loputtomat mahdollisuudet itseilmaisussa. Kiltalaiset kokoontuvat yhteen pari kertaa kuussa talvikautena. Kokoontumisissa keskustellaan meneillään olevista omista ja toisten tilkkutyöprojekteista, vaihdetaan ideoita, opetellaan uusia työtapoja ja erilaisten tilkkutyövälineiden käyttöä. Paljon tehdään myös arpajais- ja myyjäistuotteita. Ja koska yläkaapit alkavat täyttyä valmiista ja keskeneräisitä tilkkutöistä, on välillä mukava tehdä yhteisiä hyväntekeväisyysprojekteja. Keskosille tarkoitettuja nuppupeittoja – pieniä vauvanpeittoja – on ommeltu ja ommellaan satoja vuodessa keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osastolle. Ja kun vauva sitten aikanaan kotiutuu sairaalasta, peitto seuraa mukana. Myös hypistelymuhveja ja tilkkupeittoja on tehty ja lahjoitettu vanhusten palveluyksiköihin ja hoivakoteihin Keski-Suomen alueella.

Tämän juhlanäyttelyn työnimenä oli vuodet vierivät ja kankaat kiertävät. Ideana oli käyttää kierrätyskankaita, jotka ovat peräisin äidin mekonhelmoista, oman pyjaman lahkeista tai isoäidin pitsilakanoista. Tai ylijäämäkankaista, jotka ovat vuosikymmeniä kiertäneet kaapista toiseen tai tilkkuharrastajalta toiselle odottaen tilkkutyöksi tulemistaan. Ja paljon ovat vanhat lakanat kiertäneet ja saaneet erilaisia värikylpyjä ennen kuin ne ovat päätyneet tilkkutöihin. Tilkkuilijoiden käsissä on syntynyt niin torkkupeittoja, pöytäliinoja, tyynyjä, seinätekstiilejä kuin myös vaatteita ja leluja. Näyttelyssä on yksilötöiden lisäksi kaksi yhteisteosta, katedraalin ikkuna -mobile ja Kärpässienet-teos, joka on tehty yhdessä valitun valokuvan perusteella. Valokuva on jaettu osiin ja jokainen on ommellut oman osuutensa muunnellulla hirsimökkitekniikalla pitäytyen valokuvan värimaailmassa. Hirsimökkitekniikka on ikivanha tilkkutyötapa, jossa pienen neliömäisen tilkun (kotilieden) ympärille ommellaan tilkkusuikaleita kerros kerrokselta kuten rakennetaan hirsimökkiä.

Näyttelyn aikana tilkkukiltalaisia on paikalla esittelemässä näyttelyä ja myymässä arpoja aina tiistaisin ja torstaisin klo 16–18.

Näyttelyssä ovat mukana:
Eija Aitola, Tuulikki Alanko, Anne Asikainen, Eeva Hermaala, Raili Hämäläinen, Anja Ilkko, Pirkko Jokinen, Aini Kuosmanen, Raija Manninen, Tuula Matilainen, Helena Minkkinen, Asta Muhonen, Seija Sippula ja Hannele Torvinen

Lisätietoja:
Anne Asikainen/Jyväskylän Tilkkukilta
040 775 2960
anneh.asikainen@gmail.com
Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry, www.finnquilt.fi